SIDRENJE: KAKO OTKRITI VLASTITU SNAGU I KRENUTI U ISPUNJENIJI ŽIVOT

Što je NLP?

Sidrenje je jedna od  osnovnih tehnika NLP-a. NLP je nastao sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Americi kao rezultat istraživanja načina razmišljanja i ponašanja uspješnih ljudi. Matematičar Richard Bandler i John Grinder, lingvist i psiholog, proučavali su što to uspješne ljude čini uspješnima. Rezultate svojih višegodišnjih istraživanja zabilježili su u oblicima metoda, alata i tehnika koje su koristili kako bi pomogli ljudima u ostvarenju njihovog osobnog i poslovnog uspjeha. NLP je studija ljudske izvrsnosti koja proučava na koji način uspješni ljudi ostvaruju vrhunske rezultate u različitim životnim područjima. Ona sadržava djelotvorne metode, tehnike i alate koji omogućavaju uspješnu komunikaciju, upravljanje emocijama i ponašanjima te brzo ostvarenje željenih ciljeva i rezultata.

N – grč; neuron: Na osnovu informacija dobivenih iz pet osjetila stvaramo unutarnju sliku svijeta – subjektivni doživljaj ili iskustvo.
L  -lat. lingua: Jezik predstavlja način na koji s vanjskim svijetom komuniciramo ono što želimo.
P- programiranje: Odgovara na pitanje na koji način doživljena iskustva pretvaramo u jezik i komuniciramo ih u vanjski svijet.
NLP se koristi u biznisu (komunikacijske tehnike, pregovaranje, leadership-vođenje timova), coachingu, savjetovanju i psihoterapiji, sportu itd.

Sidrenje

Sidrenje je, kao jedna od NLP tehnika, proces u kojem određeni podražaj povezujemo s točno određenim odgovorom – stanjem. Sidrenje može biti: vizualno, auditivno i kinestetičko (slika, okus, miris, dodir).

Mnogi NLP teoretičari (majstori) dali su razne definicije sidrenja, a među njima i J. O’Connor i J. Seymour po kojima je sidrenje NLP tehnika u kojoj prizivamo određena stanja ili osjećaje iz prošlosti vizualno, auditivno ili kinestetičko (dodirom). U trenutku kad je određeno stanje na vrhuncu svog intenziteta  sidrimo resurs i možemo ga prizvati u nekoj budućoj situaciji našim mislima i osjetiti se upravo kao u toj situaciji u prošlosti. Osoba to može primijeniti na sebi ili na nekoj drugo j osobi  (O’Connor & Seymour 1993). Sidrenje je vrlo jednostavna, a istovremeno i moćna tehnika pomoću koje se možemo osjećati ili biti u stanju kakvo nam je upravo potrebno u određenom trenutku. Pritom postajemo svjesni svojih resursa koje smo možda zaboravili ili zapostavili tijekom života.

Jeste li ikad poželjeli biti u nekom baš određenom emocionalnom stanju u određenom trenutku? Došli ste kući s posla i umorni ste, a željeli biste se osjećati odmorno ili nemate motivacije, a želite biti motivirani baš tada u tom trenutku jer imate određene ciljeve koje želite ostvariti, ili jednostavno se osjećate umorno i bezvoljno, a željeli biste se osjećati bolje? Mir, opuštenost, snaga, zadovoljstvo, kreativnost (ili pak neka druga) često su stanja u kojima želimo biti, kako se želimo osjećati. U tome vam mogu pomoći razne varijante tehnika sidrenja. Jedna od jednostavnijih tehnika sidrenja je kada sami sebi prizivamo stanje koje želimo i povezujemo ga s određenim sidrom. Što je to sidro? Sidro bi bilo neki vizualni, auditivni ili kinestetički element koji povezujemo s određenim stanjem. Dakle sidro može biti: a) vizualno, b) auditivno, c) kinestetičko. Sidro može biti čokolada, svaki put kad osjetite okus čokolade osjećate ugodu. To može biti neki parfem koji vas podsjeća na neku osobu ili situaciju iz prošlosti i vraća vam neko ugodno osjećanje, određena muzika. Čim čujete tu određenu glazbu, automatski se osjećate bolje u svom tijelu. Sidro može biti i slika neke vama drage osobe; čim pogledate sliku, automatski se osjećate bolje. U našem životu ne možemo izbjeći sidra, ona se događaju sama po sebi. Tijekom života usidrili smo puno toga pozitivnog i negativnog. Naša pozitivna sidra nas stavljaju u dobro stanje, a naša negativna sidra nam izazivaju loše stanje. Ono što bi bilo za početak bitno za upravljanje svojim emocijama jest osvješćivanje; odnosno da osvijestite što su vaša pozitivna, a što negativna sidra.

Kako izvoditi i primjenjivati tehniku sidrenja?

Gore opisanu tehniku sidrenja možemo podijeliti u nekoliko koraka:

1.korak: Prepoznajte vaša sidra -osvijestite koja su vaša pozitivna, a koja negativna sidra. Pokušajte zapisati što je moguće više stvari koje vas spontano stavljaju u dobro stanje i isto tako što vam izaziva negativno stanje.

2.korak: Kako doći u svakom trenutku upravo do onog stanja koje želite; u tome vam može pomoći proces jednostavnog sidrenja. Prisjetite se situacije kada ste posljednji put bili u stanju u kojem sada želite biti. Ako ste uspjeli „dozvati“ opuštenost prisjetivši se te situacije, onda ta slika koju ste zamislili može biti vaše sidro. Slijedeći put kada ćete željeti prizvati mir, to će biti puno brže. Samo ćete se sjetiti slike i vratit ćete se u tu situaciju i osjećat ćete mir. Na primjer, meni je u ovom trenutku potreban osjećaj opuštenosti. Mogu se prisjetiti kada sam zadnji puta osjećala upravo takav osjećaj opuštenosti. Posljednji put sam osjećala potpunu opuštenost kada sam ljetos sjedila na terasi uz more i čitala knjigu na suncu okružena borovima. Ja se mogu sada prisjetiti u svojim mislima te situacije, zatvoriti oči, otići u tu situaciju kada sam osjetila tu opuštenost. Mogu pojačati doživljaj te situacije i osjećaj koji sam tada osjećala i da pokušam prizvati tu situaciju, u ovom slučaju je to osjećaj opuštenosti, sada i ovdje. Naš mozak je vrlo lako zavarati, ako se snažno asocirate u nešto što želite. Vrlo je bitno da u trenutku kada se prisjećate situacije u kojoj ste bili opušteni, da ne gledate sebe kako ste opušteni i sjedite na terasi, nego da doista odete u tu situaciju, da mislima i tijelom budete tamo. Pokušajte prizvati sve zvukove koji su bili tamo, sve slike koje su tamo bile prisutne, sve osjećaje koje ste osjećali i nastojte ih što je moguće intenzivnije prizvati i dozvati u sadašnju situaciju. Nakon što vam je to uspjelo i pošto ste uspjeli dozvati opuštenost ta slika koju ste zamislili može postati vaše sidro.

3.korak: Provjera sidra. Ponovno se želite osjećati opušteno. Ponovno zamislite sliku kojom ste maloprije prizvali taj osjećaj. Asocirajte se u situaciju iz prošlosti. Budite u njoj svim svojim osjetilima; tamo i ondje. Gledajte „svojim“ očima kao da ste tamo, „slušajte“ i budite svjesni svih zvukova, „osjetite“ miris, okus ili dodir. Pomoću aktiviranja svih osjeta u prošlosti u vama se stvara osjećaj opuštenosti. Zamislite taj osjećaj kao osjet u vašem tijelu. Gdje se nalazi, kakve vam senzacije priziva, kako vam izgleda njegova tekstura, možete li osjetiti neka druga njegova svojstva. I dalje se u mislima nalazite u zamišljenoj situaciji u prošlosti. Pokušajte pojačati sve što osjećate. I kada vaš osjećaj opuštenosti dođe do najviše točke; to znači da ste usidrili „vaš“ osjećaj i da sidro ima svoju funkciju.

Kada ste završili vježbu tehnike sidrenja, osjećat ćete se upravo onako kako se želite osjećati. Ova je tehnika doista moćna. Međutim, trebate je vježbati kada se osjećate dobro. Njezina primjena je najjača, ako je vježbate više puta kada se osjećate dobro, kako biste je mogli upotrijebiti kada vam je teško ili kada ste u situaciji punoj izazova.